subskrybuj: posty | Komentarze

Przepis na babkę i biszkopt

Gotowanie może być pasją ale również sztuką. Z gotowaniem spotykamy się wszędzie, w domu, w pracy, na mieście, w restauracjach, u znajomego, a nawet w szkole – na stołówce. Gotować możemy na różne okazje, m.in. na święta, na urodziny, codziennie na obiad lub kolację. Do kuchni z dnia na dzień przychodzą nowe technologie, lecz kuchnia tradycyjna jest najlepsza. W kuchni możemy przygotować wszystko, od dań ostrych po słodkie, a nawet gorzkie.
Biszkopt to jedyne w swoim rodzaju ciasto, bowiem jest to rodzaj lekkiego, delikatnego ciasta robionego na bazie jaj z dodatkiem mąki pszennej i cukru, bez tłuszczu. Przepis na biszkopt może być zróżnicowany, ponieważ w niektórych przepisach mąka pszenna jest zamieniona na mąkę ziemniaczaną, dlatego że jej dodatek obniża gluten w cieście i nadaje delikatną strukturę. Ciasto biszkoptowe może być przygotowywane dwoma metodami. Metoda “na ciepło” ogrzewa na parze ubitą masę z jaj i cukru, przez to podwyższona temperatura masy jajecznej sprawia, że zawarty w niej cukier rozpuszcza się, a masa staje się rzadsza. Dzięki temu do ciasta doprowadzana jest większa ilość powietrza, co w wyniku daje spulchnione ciasto. Zaś metoda “na zimno” nakazuje oddzielenie z jajek żółtka od białka. Białka miksuje się na stałą masę, tzw. pianę. Do ubitej masy należy dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Następnym krokiem jest dodanie mąki starannie i powoli, aby ciasto nie wyszło twarde. Dzięki biszkoptowi możemy jeść takie dania jak torty, babeczki lub wspaniałe i pyszne ciasta. Przykładem ciasta może być cytrynowiec. Jest to lekkie i orzeźwiające ciasto z dodatkiem masy budyniowej na delikatnym biszkopcie, a całość przykryta cytrynowymi herbatnikami.
Innym przykładem gotowania pysznych dań może być tradycyjna babka. Jest dużo kategorii babek, takich jak drożdżowa, jogurtowa, czekoladowa, śmietanowa lub nawet marcepanowa. Tradycyjna babka jest przygotowywana np. na Wielkanoc. Przepis na babke nie jest aż tak bardzo skomplikowany. Ciasto babki jest przygotowywane z drożdży piekarskich lub piwnych, rozczynionych ciepłym mlekiem oraz wymieszaną z cukrem, mąką i szczyptą soli. Taka babka jest odstawiana jest do wyrośnięcia, a jak wyrośnie, to dodawane są mąka oraz jajka. Czasami babkę oblewa się kolorowymi lukrami, co daje słodki smak i elegancki wygląd. Aby przygotować taką tradycyjną babkę należy zaopatrzyć się w ww. drożdże, masło oraz jajka. Z drożdży należy zrobić rozczyn i odstawić na wyrośnięcie na około 10-20 minut. Do tego ciasta należy dodać ciepłego mleka, cukier, przesiać mąkę, wsypać sól i wymieszać oraz stopniowo dodawać jajka i powoli mieszając najlepiej drewnianą łyżką. Podczas mieszania należy dodać miękkie masło i miksować przez około 10 minut. Takie ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około jedną godzinę. Następnym krokiem będzie odkrycie ciasta i szybko w nie uderzyć i zmieszać ponownie, lecz tym razem odstawić je na około 40 minut. Po tym czasie należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec babkę przez około 30 minut.
Przepisy na babkę jak i na biszkopty nie są aż takie trudne, może je wykonać każdy. Są to podstawowe dania w kuchni, a zarazem bardzo smaczne.

Sprawdź jak je zrobić na https://delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/babki-i-biszkopty/

VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 10.0/10 (1 głos )
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)