subskrybuj: posty | Komentarze

Korzyści zdrowotne mikroalg

Spirulina jest mikroalgą, która była stosowana przez wieki, ze względu na wysoką wartość odżywczą i potencjalne korzyści zdrowotne. Dziś popularni celebryci promują spirulinę, nazywając ją “cudem morza”. Te popularne suplementy diety są rodzajami sinic, które rosną naturalnie w oceanach i słonych jeziorach w subtropikalnym klimacie. Aztekowie zbierają mikroalgi z jeziora Texcoco w środkowym Meksyku. Warto pamiętać, że spirulina jest nadal zbierana z jeziora Czad w środkowo-zachodniej Afryce. W Czadzie do dzisiaj robi się ze spiruliny suche ciastka.

Spirulina była kiedyś klasyfikowana jako roślina ze względu na bogactwo pigmentów roślinnych, jak również ze względu na jej zdolności do fotosyntezy. Nowe zrozumienie jej genetyki, fizjologii i właściwości biochemiczne przez naukowców, spowodowały jej przeniesienie do królestwa bakterii. Istnieje kilka jej gatunków, ale trzy odgrywają zasadniczą rolę, ze względu na ich duże właściwości odżywcze, jak również potencjalne wartości terapeutyczne.

spirulina

Spirulina rośnie w mikroskopijnych spiralach, które mają tendencję do trzymania się razem, dzięki czemu można je łatwo zbierać. Ma intensywny niebiesko-zielony kolor, ale stosunkowo łagodny smak. Stosowane są najczęściej jako suplementy diety. Oprócz tego producenci mogą je stosować jako barwnik koloryzujący gumy, a także jako dodatek do cukierków i innych pakowanych produktów spożywczych. Wiele osób promuje spirulinę jako skuteczny środek w leczeniu szeregu schorzeń związanych z metabolizmem i sercem, w tym utrata masy ciała, cukrzyca i wysoki poziom cholesterolu.

Spirulina również skutecznie pomaga w leczeniu różnych zaburzeń psychicznych i emocjonalnych, w tym lęku, stresu, depresji i zaburzeń deficytu uwagi i nadpobudliwości ruchowej (ADHD). Te suplementy diety pomagają również w szeregu innych problemów zdrowotnych, w tym objawy napięcia przedmiesiączkowego i stwardnienie zanikowe boczne (choroba Lou Gehriga). Natomiast umiejętne połączenie cynku i spiruliny jest zdrowe dla całego ciała.

Te mikroalgi są bogate w składniki odżywcze. Zawierają bowiem znaczne ilości wapnia, niacyny, potasu, magnezu, witaminy B i żelaza. Posiadają również niezbędne aminokwasy (związki, które są budulcem białek). Rzeczywiście, białko stanowi około 60-70% suchej masy spiruliny. Spirulina jest także antyoksydantem. Przeciwutleniaczami nazywamy związki, które pomagają w zwalczaniu komórek i chronią przed uszkodzeniami DNA. W ten sposób chronią nas przed rakiem, chorobami serca i innymi chorobami przewlekłymi.

Szczegółowe informacje o właściwościach spiruliny znajdują się na spirulina-sklep.com.pl, z pewnością warto przeczytać.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0.0/10 (0 głosów )
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)