subskrybuj: posty | Komentarze

Dobre burgery, czyli jakie?

Burgery podbijają Polskę. Każde większe lub mniejsze miasto ma coraz więcej lokali, w których je zjemy, podobnie zresztą jak kebaby, pizze itp. Warto wiedzieć więc, czym charakteryzują się te najlepsze.

I tak po pierwsze – wizytówką każdego lokalu z burgerami, podobnie zresztą jak każdego innego, jest wystrój, przy czym uwaga: burgery nie są jedzeniem wysublimowanym, wymagającym wysokiej kultury, ale przeciwnie – są czymś dzikim, czymś kulinarnie “nieprzyzwoitym”. Lokale, które je podają, nie powinny być więc przesadnie eleganckie (co nie znaczy, że nie powinny być zadbane!), a nawet więcej: powinny być po prostu na luzie – tak, żeby człowiek mógł się w spokoju ubrudzić sosem i się tym nie przejmować. Na szczęście większość lokali z burgerami kieruje się właśnie tymi zasadami, więc zastaniemy w nich:
– Styl rodem ze Stanów Zjednoczonych;
– Ceraty na stole, które można ubrudzić (a potem łatwo wyczyścić);
– Menu nie w kartach, ale wypisane np. kredą na ścianach.

Po drugie – bardzo ważną cechą najlepszych lokali z burgerami jest obsługa. Tu jednak zasada jest prosta: powinna być ona miła, ale, w myśl amerykańskiej wolności, niezbyt napastliwa. Jeszcze raz bowiem: lokale z burgerami to nie restauracje!

REKLAMA: Bardzo dobry Kebab U Szwagra: uszwagra.com.pl/pl/menu/kebab.html

 Po trzecie – menu. Nie chodzi tu tylko o różnorodność pomiędzy burgerami, ale także o łączenie różnych smaków w jednej bułce. Smaki nie mogą się wzajemnie wykluczać, mięso nie może kolidować z dodatkami i odwrotnie, sos powinien być nieograniczony, frytek powinno być odpowiednio dużo itd. Warto też zwrócić uwagę, czy poza standardowym cheeseburgerem i hamburgerem, dany lokal proponuje coś bardziej egzotycznego i nieoczywistego.

Kolejnym – choć jednym z najważniejszych elementów dobrego burgera – jest oczywiście mięso. Bez niego nie ma dobrego smaku, tak więc musi być odpowiednio wysmażone (wedle oczekiwań klienta) i o odpowiedniej grubości – nie za cienkie, nie za grube. Co ważne: nie ma mięsa bez bułki, dlatego i ona powinna być niezbyt sucha, niezbyt twarda, mięciutka w środku i odpowiednio chrupiąca.

Podsumowując więc, jeżeli chcemy zjeść dobrego burgera, warto zwrócić uwagę na tych kilka szczegółów. W przeciwnym razie możemy bowiem dostać typowego burgera z lat dziewięćdziesiątych – sucha buła, mięso z supermarketu, ogórek i mnóstwo ketchupu. Te same zasady dotyczą zresztą innych potraw – jak np. kebabów. Szukając więc miejsca, w którym zjemy najlepszy kebab w Krakowie, Warszawie czy innym mieście, również musimy zwrócić uwagę na wystrój (choć tu powinien dominować już nie styl amerykański, ale turecki), obsługę, menu i wreszcie mięso wraz z bułką.

Dużą pomocą w ustaleniu najlepszych potraw w naszym mieście będą blogi kulinarne, jednak uwaga: wiele z nich – polecając ten lub inny lokal – mogą z tymi lokalami współpracować. Warto upewnić się więc, że nie mamy do czynienia z artykułami sponsorowanymi. Oczywiście popularni blogerzy z renomą (raczej) o tym informują, ale czasem robią to, jakby to powiedzieć, po cichu – gdzieś małym druczkiem, na samym końcu wpisu.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0.0/10 (0 głosów )
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)